Olaian Surfschoenen 900 4mm

3.5/5
Ons Oordeel
0 /10

Getest door:

Picture of Koen
Koen

Niveau:

Beginner/Intermediate

Hoe getest?

Veelvuldig mee gesurft tot watertemperatuur van 4 graden.

Voordelen

Nadelen

Verkoper:

Decathlon

Prijs:

0
Prijs / Kwaliteitscore
50%

Eindoordeel

De Olaian Surfschoen 4mm is een uitstekende optie voor surfers die op zoek zijn naar een comfortabele en betaalbare schoen zodat ze ook in koud water kunnen blijven surfen. Het 4mm dik neopreen is sterk en biedt goede bescherming tegen koud water en wind, maar ook tegen scherpe voorwerpen, fijn bij reefbreaks of stenen ondergronden. Met hun verkoopprijs van €39,99 zijn ze relatief voordelig geprijsd, waardoor je voor niet al te veel geld toch met warme voeten kan surfen. Echter, als je wacht tot de sale begint, kun je voor een soortgelijke prijs surfschoentjes van merken als Billabong kopen. Tot slot; als je gaat surfen in echt koud water, van 4-6 graden en minder, en van plan bent om langer dan een uur te surfen per sessie, dan kan het wellicht beter zijn om voor een round-toe schoen met dikker neopreen te gaan, 5mm of meer. De 4mm is relatief warm, en doordat ze nog niet zo dik zijn, voelt je voet nog redelijk vrij, maar in echt koud water voor langere sessies, houdt de 4mm split-toe je voeten niet warm genoeg.

De hele review

Zwembroek, stralende zon en palmbomen op het strand; het beeld van surfen en de realiteit kunnen niet verder bij elkaar vandaan liggen. Althans, niet als Nederlandse surfer. Maar klagen mogen we eigenlijk niet, we hebben immers behoorlijk wat kilometers kust, waardoor we, zij het met kleinere golven, toch aardig kunnen surfen.

Helaas zijn de beste maanden om te surfen in Nederland, ook de koudste. In het begin van de herfst gaat het nog wel, aangezien de zee dan nog redelijk warm is. Echter koelt onze Noordzee met rasse schrede af, waardoor je eigenlijk eind oktober/begin november al te koude voeten begint te krijgen om lekker te kunnen surfen. We snappen het, stoppen is geen optie, dus zal er geïnvesteerd moeten worden in gear om je warm te houden.

Ben je opzoek naar warme voeten tijdens het surfen in de herfst en wintermaanden? Dan kan het zijn dat de Olaian Surfschoenen 4mm van Decathlon iets voor jou zijn. Wij hebben ze uitgebreid uitgeprobeerd, lees hier onze review!

Warme voeten, maar niet in het aller koudste water

Vooraanzicht Olaian Surfschoen 900 4mm
Olaian Surfschoen 4mm

Als het water kouder begint te worden, zijn de Olaian Surfschoenen 4mm een verademing. Je voeten weer lekker warm, en doordat 4mm nog niet erg dik is, houd je het gevoel dat je voeten ‘vrij’ zijn. Het is wel belangrijk om op te merken dat deze surfschoenen niet geschikt zijn voor de koudste omstandigheden. Als je in water onder de 6 graden surft, kunnen de schoenen te koud zijn voor surfsessies die langer dan een uur duren. Voor de meeste surfers die in minder extreme omstandigheden surfen, zijn de Olaian Surfschoenen 4mm een uitstekende keuze.

Als je wel van plan bent om in het koudste water gaan te surfen, voor langere sessies, dan is het waarschijnlijk verstandiger om te investeren in surfschoenen met een hogere dikte, bijvoorbeeld 5mm of 6mm.

Pasvorm Olaian Surfschoen

De pasvorm van de schoentjes, met hun split-toe design, is goed te noemen. Wel kan het lastig zijn om de juiste maat te selecteren. De maten gaan namelijk per twee, dus bijvoorbeeld maat 43/44. Voor iemand met maat 43 kunnen de schoentjes dus wat ruim zitten, voor iemand met maat 44 juist te krap. Ik zou daarom adviseren om de schoentjes eerst te passen. Over het algemeen wil je dat ze goed strak zitten, zodat het water vastgehouden kan worden. Maar je voeten moeten natuurlijk nog wel bloed krijgen.

Een voordeel van deze surfschoenen is dat ze redelijk flexibel zijn, mede doordat ze slechts 4mm dik zijn, wat betekent dat je gemakkelijk kunt bewegen en manoeuvreren tijdens het surfen. Dit is belangrijk omdat je tijdens het surfen veel verschillende bewegingen moet maken en surfschoentjes anders al snel kunnen voelen alsof je één massieve voet hebt. Daarnaast hebben de Olaian Surfschoenen 4mm een goede grip, wat erg belangrijk is bij het surfen. De zool van de schoen is voorzien van een speciale textuur die voorkomt dat je uitglijdt op gladde oppervlakken, zoals de bodem van je surfplank.

Het split-toe design ervaar ik zelf als prettig, het draagt namelijk bij aan het gevoel een normale voet te hebben. Echter zijn split-toe schoenen kouder dan round-toe boots. Dit principe is het zelfde als het verschil tussen handschoenen met losse vingers en wanten.

Prijs

Wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding zijn de Olaian Surfschoenen 4mm zeker de moeite waard. Ze zijn robuust, goed gemaakt en kunnen lang meegaan. Echter, als andere surfmerken sale hebben aan het eind van het seizoen, kan het prijsverschil redelijk beperkt zijn, waardoor schoentjes van gerenommeerde surfmerken, als Billabong of Ripcurl, die vaak toch net wat mooier zijn, een interessant alternatief kunnen zijn.

Qua kwaliteit zullen de schoenen niet veel voor elkaar onder doen, en de Olaian Surfboots 900 zijn altijd gunstig geprijsd, je hoeft hier dus niet te wachten tot er een sale is.

Conclusie

Al met al zijn de Olaian Surfschoenen 4mm een goede keuze voor surfers die op zoek zijn naar betaalbare surfschoenen van goede kwaliteit. Ze bieden bescherming tegen de kou en hebben een goede grip en flexibiliteit, waardoor ze perfect zijn voor surfers die in minder extreme omstandigheden willen surfen.

Naast koude voeten, beginnen je handen in het najaar natuurlijk ook te bevriezen! Lees hier onze review van de Olaian Lobster Surfhandschoenen.

Getest in combinatie met:

Meer Reviews

Twee dumbells Corength Halterset 20kg

Corength Halterset 20kg

Als iemand die waarde hecht aan een actieve levensstijl en vaak krachttraining doe, was ik nieuwsgierig naar de 20 kilo Halterset Corength van Decathlon, een

Lees meer >