Olaian Fish surfboard Review

4/5
Ons Oordeel
0 /10

Getest door:

Picture of Koen
Koen

Niveau:

Beginner/Intermediate

Hoe getest?

50+ surfuren

Voordelen

Nadelen

Verkoper:

Decathlon

Prijs:

0
Prijs / Kwaliteitscore
90%

Eindoordeel

Voor de prijs kun je eigenlijk geen soort gelijk surfboard vinden. Als je opzoek bent naar board om de stap van een Mini Malibu naar kleiner board te maken, is een Fishsurfboard hiervoor uitermate geschikt. Andere Fishes beginnen bij €500,- en zijn kwalitatief niet perse beter te noemen dan de Olaian Fish van Decathlon. Wil je een epoxy fish van een gerenomeerd merk als Torq of Al Merrick zit je al snel boven de €600,-. Ben je dus je Mini Malibu ontgroeid, en wil je graag een nieuwe, kleinere plank waar je geen hypotheek voor hoeft af te sluiten, dan is de Olaian Twin Fin Fish het perfecte board voor jou!

De hele review

Moderne retro fish shape

Waar (retro)fishes om bekend staan, is de “losse” surfstijl en de snelheid die het board al genereert op kleine golven. Dit is voor het Olaian Fish Surfboard zeker niet minder waar. Door zijn moderne retro fish shape heeft het board veel volume en wendbaarheid waardoor hij al op kleine golven heerlijk surft.


Dit board is het zeer geschikt als je opzoek bent om de overstap van een funboard of Mini Malibu naar een kleiner en beweeglijker board te maken om verder te oefenen met turns. Door de shape, bijvoorbeeld de dikke rails en de minimale rocker is het board voor zijn lengte redelijk stabiel en heeft hij veel meer volume dan andere surfboards van zijn lengte. Dit maakt het board perfect om de overstap te maken van een Mini Malibu. Door zijn kortere lengte, ondanks de hoge hoeveelheid liters, is dit board namelijk een stuk wendbaarder dan de lange Mini Malibu’s.

Olaian Fish Surfboard
Dikke rail en beperkte rocker maken het board volumineus en stabiel.


Maar eigenlijk kan een fish niet ontbreken in jouw surf quiver, ongeacht je niveau. Zeker als je in Nederland woont zul je vaak te maken hebben met kleine golven, en hier kan een fish veel eerder op surfen dan een shortboard. Daarnaast is de losse en speelse surfstijl leuk voor alle niveau’s.

Olaian Fish Surfboard op kleine golven

Afmetingen en volume

De Olaian Fish van Decathlon is beschikbaar in twee verschillende afmetingen, de grootste is 6’1” (185,4) en de kleinere 5’8” (172,2cm). Hoe langer het board, hoe meer volume deze heeft, zo heeft de 6’1” variant 42 liter volume en de kleinere 35 liter. Welke beter bij jou past? Is afhankelijk van je gewicht en ervaringsniveau. Ben je nog niet zo’n ervaren surfer en zwaarder dan 70kg? Dan kun je het best voor de 6’1” optie gaan. Ervaren of lichte surfers kunnen beter kiezen voor de kleinere, omdat ze hiermee gemakkelijker kunnen manoeuvreren. 

Als je twijfelt, zou ik adviseren om voor de grotere optie te gaan, omdat je hiermee gemakkelijker golven zult pakken, waardoor je veel sneller progressie zal maken. Daarbij mag je van Decathlon het product 365 dagen uitproberen, dus mocht je er toch achter komen dat het board te veel volume voor jou heeft, kun je altijd nog kiezen om deze in te wisselen voor de kleinere variant.

Twin fin setup

Het board komt in een Twin-Fin set-up, en hier zit je als surfer helaas ook aan vast. De twin-fin set-up past perfect bij de shape van het board en zorgt voor veel snelheid en losse turns. Echter had ik liever gezien dat het board met 5 finboxen kwam, zodat je als surfer flexibeler bent in de fin setup keuze. 5 Finboxen zorgen zorgen er namelijk voor dat je het board niet alleen Twin-fin kan surfen, maar ook als Quad of Thruster.

Twin-fin setup Fish Surfboard
Twin-fin setup

Daarnaast was ik persoonlijk, net als vele anderen, niet dolenthousiast over de bijgeleverde FCS 1 vinnen. Daarom heb ik deze al vrij snel gewisseld voor een setje Keel Fins. Keel Finnen versterken de positieve eigenschappen namelijk nog verder; door hun grote oppervlakte genereren ze nog meer snelheid en stabiliteit. Wel lever je hier een beetje bewegelijkheid voor in, maar als je een redelijk zware surfer bent, zoals ik zelf (90kg) dan is dit eerder een voordeel dan een nadeel.

Voordelen van de Olaian Fish

  • Het twin-fin ontwerp biedt veel stabiliteit en controle, waardoor het board geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde surfers.
  • De 35 of 42 liter volume maakt het board ook geschikt voor kleinere golven, waardoor het een geweldige keuze is voor surfers die vaak in kleinere golven surfen.
  • Het board is gemakkelijk te manoeuvreren en biedt veel snelheid, waardoor je je in staat voelt om relatief gemakkelijk snelle en losse bochten te maken.
  • Het board is ontworpen om surfers te helpen hun vaardigheden te verbeteren, waardoor het een uitstekende keuze is voor surfers die op zoek zijn naar een board om hun techniek te verfijnen.

Nadelen van de Olaian Fish

  • Het twin-fin ontwerp is minder stabiel dan een thruster surfboard, dus het kan moeilijker zijn voor surfers om op grotere golven te surfen.
  • Doordat het surfboard slechts twee finboxen heeft, zit je vast aan een twin fin setup
  • Omdat het board speciaal is ontworpen voor kleinere golven, kan het minder geschikt zijn voor surfers die voornamelijk op grotere golven surfen.
  • Het board kan minder geschikt zijn voor surfers die op zoek zijn naar een board voor strakke bochten en power surfen.

Aanbevelingen

Het is moeilijk om een algemene aanbeveling te geven voor de Fish surfboard 900 6’1″ 42 l twin-fin omdat het afhangt van de specifieke wensen en behoeften van jou als surfer. Als je voornamelijk in kleinere golven surft en op zoek is naar een snel en wendbaar board met veel stabiliteit en controle, dan zou ik de Fish surfboard 900 6’1″ 42 l twin-fin aanbevelen. Het twin-fin ontwerp maakt het board geschikt voor een breed scala aan surf stijlen en de 35 of 42 liter volume maakt het geschikt voor kleinere golven.

Echter, als de surfer voornamelijk op grotere golven surft of op zoek is naar een board voor scherpe turns en power surfen, dan zou ik een ander type surfboard aanbevelen. 

Ben je dus opzoek naar een board om de overstap van een Mini Mal naar een kleiner board te maken, of wil je je quiver uitbreiden om ook op kleine golven een leuk board te kunnen surfen, dan kan ik de Olaian Fish zeker aanbevelen. Zelf heb ik er inmiddels meer dan 50 uur op gesurft, en ben nog steeds zeer tevreden. Ook qua kwaliteit lijkt het board niet perse gemakkelijker deuken op te lopen dan epoxy boards van gerenommeerde surfmerken als Torq.

Prijs

Met 349,99 heeft Decathlon met dit surfboard een fish in de markt gezet met een zeer scherpe prijs. Surfboards van Epoxy van andere merken beginnen eigenlijk pas bij €500,- en de meeste zullen al gauw boven de €600,- uit komen. Het is daarom lastig om deze Olaian Fish niet aan te bevelen als je opzoek bent naar een Fish surfboard. 

Het materiaal dat voor dit surfboard is gebruikt is stevig en vertoond, in ieder geval tot op heden bij mijn board, geen snellere schade of slijtage dan duurdere planken. Daarnaast zul je als beginnende of intermediate surfer op Nederlandse golven waarschijnlijk niet de geringe verschillen in shape merken als je de Olaian fish vergelijkt met een fish van duurdere merken.

Ben je echter een zeer gevorderde surfer, dan kan het zijn dat het beter is om voor een board uit een duurder segment te gaan, die speciaal op jouw specifieke behoefte en gewichten is gemaakt.

Conclusie

Al met al, de Fish surfboard 900 6’1″ 42 liter twin-fin is een geweldige optie voor surfers die op zoek zijn naar een snel en wendbaar board voor kleinere golven. Het twin-fin ontwerp biedt veel stabiliteit en controle, en het 42 liter volume maakt het board geschikt voor een breed scala aan golven. Ook als je je Mini Malibu ontgroeid bent en opzoek bent naar een board om je surf skills te blijven verbeteren, is de Olaian Fish een perfecte keuze.

Zeker voor deze prijs zul je waarschijnlijk niet snel een beter alternatief tegenkomen. 

Getest in combinatie met:

Meer Reviews

Fietstrainer Tacx Flux S

Ik gebruik de Tacx Flux S fietstrainer nu al een aantal maanden, en mijn ervaringen met deze slimme fietstrainer zijn over het algemeen zeer positief.

Lees meer >