Is het idee bij je opgekomen om je eerste huttentocht te gaan lopen? Wat leuk! Een huttentocht is een geweldige manier om de bergen te verkennen. Tijdens je tocht wandel je van hut naar hut en beleef je de natuur van heel dichtbij. Een groot voordeel van een huttentocht is dat je op hoogte blijft, en dus van steeds indrukwekkendere, hogere vergezichten kunt genieten zonder met een liftje naar boven te moeten, of grote stukken naar boven en naar beneden te moeten ploeteren.
Wat echter, in tegenstelling tot een dagtocht, er wel bij komt kijken, is dat je met je eigen bagage moet lopen. Alle spullen die je gedurende je huttentocht nodig hebt, zul je vanaf dag 1 met je mee moeten dragen. Daar zit dan ook gelijk de uitdaging: Je wilt niets vergeten omdat hoog in de bergen weinig beschikbaar is, maar je wilt ook niet onnodige spullen meenemen die je dag in dag uit op je rug mee moet slepen.
Of je nu de Alpen, Dolomieten of een andere bergketen op je lijst hebt staan, de juiste voorbereiding is essentieel. Hier is een uitgebreide gids inclusief paklijst om jouw eerste huttentocht tot een groot succes te maken!
1. Kies je eerste Huttentocht en bereid je voor
Als je nog nooit een huttentocht hebt gelopen, is het belangrijk dat je een huttentocht kiest die niet te lastig is. Wat wel of niet lastig is, is echter moeilijk te bepalen, omdat de omstandigheden in de bergen snel kunnen veranderen waardoor een route die in eerste instantie gemakkelijk te bewandelen is, opeens zelfs uitdagend kan zijn voor ervaren alpinisten. Het is dan ook belangrijk om het weer goed in de gaten te houden tijdens je tocht en de huttenwaard om advies te vragen voor je vertrekt. Als beginner kun je je voor het lopen van een huttentocht het best beperken tot de zomermaanden voor een grotere zekerheid op goed weer en minder sneeuw.
Een goede voorbereiding begint dus met het kiezen van de juiste route. Zoek een huttentocht die past bij jouw niveau. Als je een huttentocht gaat lopen, moet je in ieder geval uitgaan van een aantal “basis-skills”. Je moet zeker voldoende conditie hebben om 4 tot 5 uur op een dag te wandelen, en dat zonder problemen. Je moet immers wat overhouden voor onvoorziene gebeurtenissen. Daarnaast is het belangrijk dat je in Nederland zo’n 15 tot 20 km kunt lopen zonder al te veel pijntjes.
Daarnaast is het belangrijk het terrein goed te bekijken voordat je een tocht boekt. Tochten die over gletsjers gaan of via ferrata’s passeren is voor een beginner wellicht niet het meest geschikt. Neem dus liever een tocht die meer gebaande paden passeert. Ga ook niet gelijk voor de langst mogelijke optie. Een tocht van meer dan 7 dagen klinkt heel avontuurlijk, maar voor jouw eerste huttentocht is een tocht van 3 tot 5 dagen waarschijnlijk voldoende om kennis te maken met dit prachtige fenomeen.
Tot slot raden wij aan om je eerste huttentocht te lopen in een goed bewegwijzerd gebied. De Alpen en Dolemieten zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Staan overal wegwijzerpaaltjes en zijn de paden goed onderhouden waardoor verdwalen bijna onmogelijk is!
2. Kleding: laagjes zijn de sleutel
Het weer in de bergen kan snel omslaan en dat maakt pakken voor een huttentocht ook verraderlijk. Gelukkig is dit makkelijk te tackelen door laagjes mee te nemen. Een goede laagjes strategie is dan ook een must! Laagjes zorgen ervoor dat je voorbereid bent op zowel warme als koude momenten.
- Basislaag: Kies voor een sneldrogend T-shirt van merinowol of polyester, en een lange onderbroek voor koude dagen.
- Isolatie: Een lichtgewicht fleece of donsjas houdt je warm tijdens stops of koude ochtenden.
- Buitenlaag: Neem een water- en winddicht jack en eventueel een regenbroek mee voor bescherming tegen onverwachte buien.
- Accessoires: Vergeet ook niet een buff, beanie en (dunne)handschoenen mee te nemen voor echt koude momenten op hoogte.
3. De juiste schoenen en sokken
Te vaak zien wij in de bergen mensen wandelen met ongeschikt schoeisel, tot aan slippers aan toe! Maak die fout niet! Een paar goede bergschoenen (B- of C-categorie) is een must. Dus geen lage A-categorie schoenen. Deze zijn als trekkingschoenen uitermate geschikt, maar voor lange(re) tochten, waarbij je enkels moe kunnen worden, vergroot het gebrek aan enkelsteun van een hoge schoen de kans op verzwikte enkels en dat wil je in de hoge bergen niet!
Kies schoenen die comfortabel zijn, maar ook voldoende steun bieden voor het terrein. Heb je nieuwe wandelschoenen nodig? Koop deze dan ruim voor de vertrekdatum zodat je ze nog in kunt lopen. Dit is erg belangrijk! Aangezien niet alle bergschoenen gelijk lekker zitten en eerst ingelopen dienen te worden.
Combineer dit met een paar wandelsokken van bij voorkeur natuurlijke stof om je voeten droog en comfortabel te houden.
4. Essentiële uitrusting voor jouw eerste huttentocht
Rugzak
De basis van je uitrusting; je rugzak! Een rugzak van 30-40 liter is meestal voldoende voor een huttentocht van enkele dagen. Zorg ervoor dat je een rugzak kiest die goed bij jouw lengte past en voldoende straps heeft om hem op maat af te stellen. Zorg dat hij goed zit en verdeel het gewicht goed.
Het is ook belangrijk dat je je rugzak strategisch inpakt om het draagcomfort te verbeteren. Onze tip: draag in ieder geval de zware spullen dicht tegen je rug en dek die af met kleding. Op de bodem van je tas, hier zit vaak een los vak, kun je goed alle slaapspullen bij elkaar bewaren, die kunnen ook vaak wel tegen een stootje voor als je je tas neerzet. De bovenkant van de tas, die het meest beweegt, kun je het beste vullen met de lichte spullen die je bij je hebt afgetopt met snacks en eten die je die dag wil gaan nuttigen.
Slaapbenodigdheden
Veel hutten hebben dekens, maar bij de meeste is een slaapzakliner of lakenhoes, de zogenoemde “hüttenschlafsack”, verplicht voor hygiëne. Neem een lichtgewicht model mee. Het is belangrijk van te voren te checken of alle hutten waar jij gaat slapen inderdaad dekens heeft. Zo niet, dan zul je je eigenslapzak moeten meenemen. Ga in dat geval voor een lichtgewicht trekking variant en niet voor een dikke campingslapzaak!
Omdat (goedkopere) trekkingslaapzakken gemaakt zijn van zeer synthetisch materiaal, kan het lekker zijn om je (katoenen) slaapzakliner ook in je trekkingslaapzak te gebruiken.
Navigatie en kaarten
Hoewel veel routes goed zijn gemarkeerd, is het in de bergen handig om een kaart mee te brengen. Koop een gedetailleerde bergkaart van het gebied waar jij je huttentocht gaat lopen en je komt nooit voor verassingen te staan. Deze kaarten zijn tevens een leuk nostalgisch souvenir aan je tocht!
Je telefoon volstaat in veel gevallen ook door de gedetailleerde wandelkaarten van MAPS.ME. Zorg wel dat je vooraf het gebied “offline-zet” omdat je lang niet overal bereik zult hebben in de bergen.
EHBO-kit
In de bergen kan er van alles gebeuren en er is weinig om handen. Het is dus belangrijk om zelf de basis EHBO benodigdheden mee te nemen. Een compacte EHBO-set met pleisters, blarenpleisters, ontsmettingsmiddel en pijnstillers is onmisbaar samen met een rol zwachtel voor een eventueel verstuikte enkel. Ook een reddingsdeken en zakmes zijn handige toevoegingen.
Toiletartikelen en hygiëne
Kies voor compacte en milieuvriendelijke producten. Denk aan een tandenborstel, tandpasta, biologisch afbreekbare zeep en een microvezelhanddoek die snel droogt. Vergeet ook geen toiletpapier en desinfecterende handgel.
5. Paklijst voor je eerste huttentocht
Om een beetje overzicht te scheppen in alle informatie, hebben we een handige paklijst voor je samengesteld zodat jij alles bij je hebt op jouw eerste huttentocht!
Kleding
Basislaag
- Thermoshirt van Merinowol of polyester 2x
- Optioneel: thermolegging als je het snel koud hebt
Tussenlaag
- Fleecetrui of donsvest 2x
Buitenlaag
- Wind en waterdichte hardshell (of extra tussenlaag met regenjas)
- Wandelbroek (eventueel afrits)
- Regenbroek
- Wandelschoenen (waterdicht en goed ingelopen)
- Muts
- Buff
- Pet
- Handschoenen
Ondergoed
- (Merino wollen) Wandelsokken (2-3 paar voor een huttentocht van 4-5 dagen)
- Ondergoed (niet schurend) (zoveel stuks als dagen als je gaat lopen)
Hutkleding
- Lichte broek
- Schoon shirt
- Huttensloffen
- Warme sokken
Uitrusting
- Rugzak (30-40 liter) met regenhoes
- Slaapzak liner, lakenzak of trekkingslaapzak
- Kussensloop
- Optioneel: wandelstokken (indien vereist voor het terrein)
Persoonlijke verzorging
- Compacte EHBO-kit
- Zonnebrandcrème en lippenbalsem met SPF
- (Biologisch afbreekbare) zeep
- Snel droog handdoek
- Toiletpapier
- Desinfecterende handgel
- Vochtige doekjes
Overige benodigdheden
- Navigatie (kaart, GPS, of MAPS.ME app)
- Hoofdlamp
- Dagrantsoen van snacks zoals noten, energierepen en gedroogd fruit
- Herbruikbare waterfles of thermosfles
- Camera of smartphone (voor foto’s!)
- Contant geld
- Vermaak voor in de hut
- Oordoppen
6. Extra tips voor een succesvolle huttentocht
- Pak licht: Minimaliseer het gewicht door alleen het essentiële mee te nemen. Alles wat je niet gebruikt moet toch meegesleept worden, houdt het dus bij het essentiële!
- Ken de regels van de hut: Veel hutten hebben stille uren, verplichte huttensloffen en regels over afval. Lees je vooraf in om niet voor verrassingen te komen te staan.
- Check het weerbericht: Weersomstandigheden in de bergen kunnen snel veranderen. Check dus altijd het weerbericht voor je vertrekt en vraag de huttenwaard om advies als je twijfelt!
- Acclimatiseer indien mogelijk: Plan wat kortere wandelingen vooraf om aan de hoogte en het terrein te wennen.
- Neem oordoppen mee: ik weet niet wat het is, maar snurken en bergwandelaars lijkt een veelvoorkomende combinatie te zijn. Aangezien je in een hut vaak op een slaapzaal ligt is een paar oordoppen eigenlijk wel een must.
Geniet van je avontuur
Zo, jij bent goed voorbereid en weet wat je allemaal mee moet nemen tijdens jouw (eerste) huttentocht! Het belangrijkste is nu nog om te genieten van de natuur en het avontuur! Trek eropuit, ervaar de rust van de bergen en beleef de voldoening van een geslaagde huttentocht.