Golfsurfen, ook wel bekend als surfen, is een opwindende en uitdagende watersport die je de mogelijkheid biedt om de kracht van de oceaan te trotseren en op de golven te rijden. Of je nu een avontuurlijke ziel hebt of gewoon op zoek bent naar een nieuwe en opwindende hobby, golfsurfen kan een fantastische keuze zijn. In deze blog zullen we bespreken hoe je het beste kunt beginnen met golfsurfen, inclusief het nemen van lessen, deelname aan een surfkamp en het zelfstandig op vakantie gaan om te surfen.
Hoe start je?
Er zijn verschillende manieren om te starten met surfen, er zijn maar weinig mensen die het in één keer besluiten te gaan doen en al het materiaal kopen. Meestal probeer je het ergens, op een kinderfeestje als je jong bent, met een bedrijfsuitje of je besluit zelf een proefles te nemen. Andere opties die ook vaak voorkomen is het deelnemen aan een surfkamp of via kennissen het een keer proberen. Dit heeft allemaal gemeen dat je de surfgear leent of huurt. Zo betaal je slechts een klein bedrag om het te kunnen proberen.
Hoe ga je verder?
Ben je hooked na je eerste keer en wil je het vaker proberen? Dan zijn er tal van opties om dit te bewerkstelligen (een deel hierboven al genoemd natuurlijk). We zullen ze op een rij zetten zodat je degene die het beste bij jou passen kunt kiezen. Let erop dat hoe meer tijd je eraan besteed, des te sneller je het leert, ons advies is dan ook om op vakantie te gaan surfen of dicht bij de kust te gaan wonen ;).
Lessen nemen
Een van de meest aanbevolen manieren om te beginnen met golfsurfen is door lessen te nemen bij een ervaren surfinstructeur. Eigenlijk kan je bijna niet zonder als je net begint. De voordelen van het nemen van lessen zijn:
- Fundamentele technieken: Surfen heeft een leercurve, en professionele instructeurs kunnen je helpen bij het aanleren van essentiële basistechnieken, zoals peddelen, opstaan op het board en balanceren.
- Veiligheid: Instructeurs leren je niet alleen hoe je moet surfen, maar ook hoe je veilig kunt omgaan met de oceaan, de golven en de surfomstandigheden en het meest belangrijk de andere surfers en de regels!
- Uitrusting: In de meeste lessen wordt uitrusting verstrekt, wat handig is als je nog niet zeker weet of surfen echt iets voor jou is.
Deelnemen aan een surfkamp
Een surfkamp is een geweldige optie voor beginners die een diepere onderdompeling in de surfcultuur willen ervaren. Hier zijn enkele voordelen van het deelnemen aan een surfkamp:
- Intensieve training: Surfkampen bieden vaak dagelijkse trainingssessies, waardoor je snel vooruitgang kunt boeken en je surfskills kunt verbeteren.
- Gemeenschap: Je ontmoet medesurfers van verschillende niveaus en kunt ervaringen delen, tips uitwisselen en vriendschappen opbouwen.
- Levensstijl: Een surfkamp biedt niet alleen lessen, maar ook de kans om de authentieke surfcultuur te ervaren, van het delen van verhalen rond het kampvuur tot het genieten van de ontspannen levensstijl aan het strand.
Zelfstandig op surfvakantie gaan
Als je wat avontuurlijker bent ingesteld en misschien al vrienden of familie hebt die al vaker surfen, kan het plannen van een surfvakantie een geweldige optie zijn. Als je echt een beginner bent kan dit ook wel maar raden we zeker aan ook daar lessen te nemen!
- Bestemming kiezen: Kies een bestemming met geschikte golven en een vriendelijke surf community. Populaire bestemmingen zijn onder meer Frankrijk, Bali, Spanje en Portugal.
- Oefening baart kunst: Oefening is essentieel om je surfskills te verbeteren. Je hebt tijdens een vakantie voldoende gelegenheid om te oefenen en jezelf uit te dagen.
- Flexibiliteit: Het zelf organiseren van een surfvakantie geeft je de vrijheid om je eigen schema te bepalen en je surfavontuur aan te passen aan je voorkeuren.
Surfen op je eigen spot
Een andere manier is om zo veel mogelijk te gaan surfen bij je eigen spot. Zonder lessen is het natuurlijk wat moeilijker op te pikken maar het kost dan ook minder. Probeer zo veel mogelijk met andere te gaan, zij kunnen dan tips geven over positionering en golfkeuze.
Voor de al wat geoefende surfer
Als je al vaker hebt gesurft en het water al wel kent zijn er nog tal van manieren om je skills te verbeteren, natuurlijk in het water maar ook daarbuiten!
Online & Video’s
In het digitale tijdperk zijn er talloze video’s en tutorials beschikbaar voor mensen die willen leren surfen. Hier zijn enkele manieren waarop je online kunt leren surfen:
Instructievideo’s: YouTube biedt een schat aan instructievideo’s waarin ervaren surfers basis- en geavanceerde technieken uitleggen. Je zou zeggen dat het lastig is te leren van een video, maar als je al ervaring hebt kan dit je niveau enorm verbeteren. Je ziet bijvoorbeeld hoe mensen opstaan, hun golf keuze en hun manier van peddelen.
Surfforums en gemeenschappen: Sluit je aan bij online surfforums en gemeenschappen waar je vragen kunt stellen, ervaringen kunt delen en advies kunt krijgen van andere surfers. Ideaal voor de vragen over dingen rond het surfen waar je niet direct antwoord op kan vinden.
Huur een surfcoach
Naast traditionele surfscholen kun je ook overwegen om een persoonlijke surfcoach in te huren. Dit kan een ervaren surfer zijn die je individueel begeleidt en feedback geeft tijdens je surfsessies. Een persoonlijke coach kan je helpen je techniek te verfijnen en sneller vooruitgang te boeken.
Surfskate
Naast de traditionele manieren om te leren surfen, is er een opwindende trend die steeds populairder wordt onder beginnende en ervaren surfers: surfskaten. Surfskaten is een vorm van skateboarden die speciaal is ontworpen om de sensatie en bewegingen van golfsurfen op het droge na te bootsen. Deze activiteit, die je kunt beschouwen als een soort surfsimulator op wielen, biedt talloze voordelen voor iedereen die zijn surfvaardigheden wil verbeteren.
Zelf vaker surfen
Naarmate je steeds beter wordt wil je waarschijnlijk ook steeds vaker gaan surfen. In het begin heb je waarschijnlijk vaak je uitrusting geleend of gehuurd, maar je wilt later minder afhankelijk zijn, dan is kopen natuurlijk uiteindelijk de beste optie. Huren is uiteindelijk niet alleen duurder dan koop (als je vaak genoeg huurt), het is ook extra moeite, als je zelf gewoon een plank hebt loop je zo de zee in!
Benodigdheden om te Beginnen met Surfen: Huren vs. Kopen
Surfen is niet alleen een spannende watersport, maar ook een lifestyle die je meeneemt naar de golven en de zee. Maar voordat je die eerste golf kunt berijden, zijn er enkele essentiële benodigdheden die je moet overwegen. Gelukkig hoef je niet meteen alles te kopen, want er zijn opties om uitrusting te huren terwijl je begint en geleidelijk aan je eigen uitrusting kunt opbouwen naarmate je vaardigheden en passie groeien.
Huren van Uitrusting
Bij het leren van een nieuwe sport, zoals surfen, is het aanvankelijk slim om uitrusting te huren voordat je je eigen materiaal aanschaft. Dit biedt verschillende voordelen:
- Kosten: Huren is vaak voordeliger dan direct kopen, vooral als je nog niet zeker weet of surfen echt jouw ding is.
- Uitproberen: Huren stelt je in staat om verschillende soorten boards en wetsuits uit te proberen en te ontdekken wat het beste bij je past.
- Onderhoud: Je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhouden en opslaan van je eigen uitrusting, vooral als je nog niet regelmatig surft.
Basisbenodigdheden om te Huren
Als beginnende surfer zijn er enkele essentiële items die je kunt huren voordat je het water op gaat:
- Surfboard: Kies een beginner-vriendelijk board dat past bij je vaardigheidsniveau. Zachte boards met veel drijfvermogen zijn ideaal om mee te beginnen. Je huurt het inclusief vinnen en leash.
- Wetsuit: Afhankelijk van de watertemperatuur op je surfbestemming, heb je mogelijk een wetsuit nodig om warm te blijven en je te beschermen tegen schurende wrijving met het zoute water. Voor de koudere dagen kan je daar nog schoentjes, handschoenen en een cap bij huren.
Geleidelijk aan Kopen
Naarmate je meer vertrouwen krijgt in je surfskills en besluit om surfen als een serieuze hobby te omarmen, kun je beginnen met het kopen van je eigen uitrusting. Dan is er natuurlijk ook nog de optie om tweedehands te kopen, vooral voor een surfboard is dat een goed idee!
Vaak koop je als eerste een wetsuit, je kan dan nog steeds een board blijven huren en daardoor verschillende boards uitproberen. Een wetsuit is ook altijd een stuk makkelijker meenemen, bijvoorbeeld in het vliegtuig naar vakantie of in de bus voor surfkamp.
Wetsuit: Als je regelmatig surft, kan het al snel lonen om een eigen wetsuit aan te schaffen voor een betere pasvorm en comfort. Een eigen wetsuit past vaak beter waardoor hij een stuk warmer is. Hij vergt natuurlijk wel extra onderhoud tov een wetsuit huren maar je kan er ook lang van genieten. Voor Nederland is een 4/3 qua dikte ideaal, deze dikte is voor een groot deel van de momenten de beste keuze, en zo kan je en groot deel van de tijd surfen.
Surfboard: Als je hebt ontdekt welk type board het beste bij je past, kun je investeren in een kwaliteitsvol surfboard dat je vaardigheden zal ondersteunen. Hierbij komen natuurlijk ook de volgende accessoires: Een leash, vinnen, wax en eventueel een boardbag of sock voor het transport.
Conclusie
Het starten met surfen kan op verschillende manieren en vereist enkele basisbenodigdheden, maar je hoeft niet meteen alles te kopen. Het draait vooral om hoeveel tijd je besteed aan surfen, des te meer tijd des te sneller je het leert. Goede opties zijn dus of dicht bij zee wonen of tijdens je vakantie er tijd aan besteden. Het huren van uitrusting is een slimme en kosteneffectieve manier om te beginnen en te ontdekken of surfen jouw passie is. Naarmate je vaardigheden en vertrouwen groeien, kun je geleidelijk aan je eigen uitrusting opbouwen, dit door eerst tweedehands te kopen en daarna de perfecte uitrusting nieuw te kopen. Of je nu huurt of koopt, het belangrijkste is dat de uitrusting bij jouw niveau past, zo maak je het snelst progress.