Bouldreen in boulder hal

Hoe begin je met Boulderen?

Boulderen, de kunst van het klimmen zonder touwen op korte rotsblokken, is een geweldige sport die je kunt ontdekken zonder direct een fortuin te moeten uit te geven aan dure uitrusting. Omdat we in Nederland helaas gezegd zijn met erg weinig rotsformaties, beperkt boulderen in ons eigen land zich hoofdzakelijk tot boulderhallen. Dit klinkt wellicht minder avontuurlijk, maar als beginner is dit eigenlijk ideaal; in boulderhallen kun je op een veilige en verantwoorde manier kennis maken met de sport.

Om dat al het begin moeilijk is, helpen we je bij de Sportspullen Testers een handje met deze blog, “Hoe begin je met boulderen?” In deze blog leggen we uit hoe je het best kunt beginnen, leggen we de verschillende niveaus van de routes uit en werpen we een blik op het materiaal dat je nodig hebt om te starten met boulderen. Spoiler: met boulderen beginnen is eigenlijk heel eenvoudig. En dat maakt het ook zo leuk!

Boulderen voor beginners

Het beginnen met boulderen kan een heel leuk vooruitzicht zijn. Echter roept het bij veel mensen ook de vraag op: “waar begin ik”? Als je onze tips in deze blog volgt, kan er eigenlijk niks meer mis gaan! 

Het is essentieel om de juiste stappen te zetten om ervoor te zorgen dat je een positieve en veilige ervaring hebt. Hier zijn enkele handige tips om je boulder reis soepel te laten verlopen:

 1. Ga samen met een meer ervaren klimmer: Boulderen is niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een sociale ervaring. Overweeg om samen met een vriend of vriendin te gaan die al ervaring heeft met boulderen. Deze persoon kan niet alleen de basisprincipes uitleggen, maar ook motiveren en aanmoedigen terwijl je de routes verkent.
 2. Neem een proefles of introductiecursus: Veel boulderhallen bieden proeflessen of introductiecursussen aan voor beginners. Deze sessies worden vaak geleid door ervaren instructeurs die je de basisprincipes van boulderen leren, zoals het juiste gebruik van klimschoenen, de betekenis van de gradaties en veilige klimtechnieken. Het is een geweldige manier om vertrouwd te raken met de sport voordat je zelfstandig aan de slag gaat. Vaak zijn deze introductielessen ook helemaal niet duur, dus ons advies is om hier zeker gebruik van te maken!
 3. Leer de basis klimtechnieken: Voordat je je aan de uitdagende routes waagt, is het belangrijk om enkele basis klimtechnieken onder de knie te krijgen. Dit omvat het begrijpen van de juiste lichaamshouding, het gebruik van je voeten voor stabiliteit, en het ontwikkelen van een gevoel voor balans. Tijdens een proefles of met de hulp van een ervaren vriend kun je deze fundamentele vaardigheden snel oppikken. Als je te snel naar voor jouw te lastige routes gaat, ga je al snel klimmen met een “slechte techniek” om te compenseren. Dit in een later stadium weer afleren, is moeilijker dan in den beginnen juist aanleren.
 4. Begin met eenvoudige routes: Begin je boulderreis met de gemakkelijkere routes. Deze zijn vaak gemarkeerd met lagere gradaties (1-3) of de kinderroutes, deze zijn ontworpen voor beginners. Hierdoor kun je wennen aan de bewegingen en het gebruik van de klimuitrusting zonder jezelf direct aan extreme uitdagingen bloot te stellen.
 5. Luister naar je lichaam: Luister altijd naar je lichaam en forceer niets. Boulderen kan intensief zijn voor spieren die je misschien niet vaak gebruikt, dus neem regelmatig pauzes en zorg voor voldoende hydratatie. Vind je iets eigenlijk te spannend? Doe het dan vooral nog even niet! Gespannen klimmen leidt sneller tot fouten en blessures.

Boulder niveaus

In Nederlandse boulderhallen worden de klimroutes vaak beoordeeld volgens de Franse routewaardering, variërend van 1 tot 9b. Als beginner is het belangrijk om te beginnen met de lagere gradaties en geleidelijk aan je vaardigheden te verbeteren. De lagere cijfers (1-3) zijn ontworpen voor beginners, terwijl de hogere cijfers (4-6) geschikt zijn voor de meer gevorderde klimmers. Voor de echte ervaren klimmers zijn de gradaties 7 en hoger.

Onze tip is om in jouw lokale boulderhal eerst alle routes van één niveau met redelijke souplesse te volbrengen, voordat je verder gaat naar het volgende niveau. Tussen verschillende routes met dezelfde routewaardering kan namelijk nogal wat verschil zitten, waardoor je na een route die jou toevallig goed lag, al snel kan denken; “ik kan wel een niveautje hoger”.  Daarentegen vinden wij dat boulderen ook vooral als spelen moet voelen, dus als je iets wil uitproberen en jij voelt je er comfortabel bij, zouden wij zeggen: “Ga ervoor!”

In tegenstelling tot buiten boulderen, kom je bij boulderen in een boulderhal eigenlijk altijd zacht terecht op dikke crashpads. Ook de hoogte die je klimt is beperkt, dus ook als beginner gaat het eigenlijk altijd goed!

Boulder benodigdheden

Wat boulderen zo’n leuke sport maakt, is de lage drempel voor beginners. Net als met hardlopen, heb je eigenlijk heel weinig materiaal nodig om te starten met klimmen. Ga je echt voor het allereerst klimmen? Dan adviseren wij om de eerste paar keer schoentjes te huren, om te ontdekken of de sport echt wat voor je is. Ben je er echter al over uit dat je dit vaker wil gaan doen, dan is het aanschaffen van beginners klimschoentjes al snel voordeliger dan huren!

Wij hebben een overzichtelijke lijst voor je samengesteld met materiaal dat je nodig hebt als beginner, met wat product tips. Sommige van deze producten hebben we ook al gereviewd, dus vergeet vooral die niet even te lezen voordat je overgaat tot aankoop. Zo weet je zeker dat je goed kiest ;).

 1. Klimschoenen: Zoals gezegd is het als beginner handig om klimschoenen te huren. Deze speciale schoenen hebben een dunne, rubberen zool die grip biedt op de rotsen. Grote kans dat je na een paar keer klimmen echter denkt; “dit wil ik vaker doen!” In dat geval is het financieel al snel interessant om je eigen paar aan te schaffen.

  Ons advies is om hierbij te kiezen voor klimschoentjes van Decathlon. Deze schoenen hebben een geweldige prijs/kwaliteit verhouding die je eigenlijk nergens anders vindt. Hierbij heb je als beginner keuze uit twee uitstekende opties:
  1. Simond First Climb
   De First Climb schoenen van Simond zijn de ideale klimschoenen voor beginners. Ze zijn al redelijk stijf en bieden goede grip, maar dat zonder de comfort te verliezen. Klimschoentjes voor gevordenen bieden meer grip en stijfheid, maar hier lever je dan ook veel comfort voor in. Dit is voor een beginner niet fijn. Ook een groot voordeel van deze schoentjes; ze zijn lekker betaalbaar! Met €45,- is dit eigenlijk de goedkoopste optie die je kunt vinden.
  2. Simond Rock+
   Voor een tientje meer dan de bovengenoemde schoentjes, koop je de Simond Rock+ van Decathlon. Deze klimschoentjes vinden wij persoonlijk de beste balans tussen betaalbaarheid, comfort en prestaties. We hebben hier dan ook al een uitgebreide review over geschreven. Onze Simond Rock+ review nog niet gelezen, doe dat dan zeker even!

   Deze schoentjes bieden net iets meer dan de First Climb schoenen van Simond. De zool is wat “preciezer” en biedt meer grip, wat ervoor zorgt dat je hier van beginner zeker mee kan vorderen tot gevorderde klimmer.
 1. Pofzak en Magnesium: Naast schoentjes heb je eigenlijk nog maar 1 ding om te starten met boulderen; een pofzak met magnesium. Een pofzak is een klein tasje gevuld met magnesiumcarbonaat. Dit poeder absorbeert zweet en verbetert de grip. Het gebruik van magnesium is essentieel om je handen droog te houden tijdens het klimmen. Een pofzak en magnesium zijn vaak beschikbaar in boulderhallen, maar als je regelmatig gaat boulderen, kan het handig zijn om je eigen pofzak en magnesium mee te nemen.

  Bij sportspullen testers bevelen wij de Simond Magnesiumzak aan. Hier hebben wij ook reeds een review van geschreven. Twijfel je of de magnesiumzak iets voor jou is? Lees dan eerst onze Simond Magnesiumzak review.

  Als het op het magnesium zelf aankomt, heb je twee mogelijkheden; een magnesiumbal of los magnesium poeder. Beide zijn eigenlijk hetzelfde, alleen zit het poeder bij de bal in een netje. Dit houdt het compact bij elkaar en zorgt dat je wat minder morst. Of je nou gaat voor de ene of de andere optie, beide gaat het perfect in de magnesium zak van Simond.
 1. Comfortabele kleding: Grote kans dat je dit niet hoeft aan te schaffen, maar we adviseren ook om comfortabele kleding te dragen die je bewegingsvrijheid niet beperkt. Kies voor ademende stoffen. Een sport shirtje en broekje zijn eigenlijk al voldoende!
 1. Crashpad: Helemaal in de ban van het klimmen? Dat verbaasd ons niks! Grote kans dat je dan vroeg of laat buiten wilt gaan klimmen tegen een echte “boulder” (grote rots). Het nadeel van buiten klimmen; de ondergrond is ietsjes harder dan in de klimhal! Gelukkig is daar iets voor bedacht, zodat je ook buiten veilig kunt vallen: een crashpad. Met een crashpad land je altijd zacht, waar je ook bent.

  Decathlon verkoopt een crashpad die wij aanraden; de Simond Crashpad. Wat deze crashpad zo handig maakt, is dat hij dubbel te klappen is en je hem met de hengels gemakkelijk op je rug kunt dragen naar je boulder!

Geniet van het Avontuur!

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, een full-body workout, of gewoon een leuke manier om actief te zijn, boulderen heeft het allemaal. Begin met het verkennen van de eenvoudige routes, ontwikkel je vaardigheden geleidelijk en geniet van het proces. Onthoud dat boulderen niet alleen fysiek veeleisend is, maar ook een geweldige manier is om je mentale kracht en probleemoplossend vermogen te verbeteren. Dus trek die klimschoenen aan, pak je magnesium en laat het boulderen avontuur beginnen.

Veel plezier!

Meer blogs

Van Rysel – Wielerspullen voor iedereen

Inleiding Als fervent wielrenners zijn we altijd op zoek naar hoogwaardige uitrusting die onze prestaties kunnen verbeteren zonder onze portemonnee te veel te belasten. Recentelijk hebben wij de kans gehad om verschillende producten van

Lees Meer »
Bouldreen in boulder hal

Hoe begin je met Boulderen?

Boulderen, de kunst van het klimmen zonder touwen op korte rotsblokken, is een geweldige sport die je kunt ontdekken zonder direct een fortuin te moeten uit te geven aan dure uitrusting. Omdat we in

Lees Meer »

De perfecte festivaltent!

Hoe kies je de perfecte festivaltent? Wij hebben het antwoord!  Oké, ik geef het direct toe, een festival bezoeken is misschien niet echt een sport, maar zo voelt het soms wel! Korte nachten slapen,

Lees Meer »